Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Keks z żurawiną

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna
100 g
jajko
5 szt.
cukier
1 szklanka
budyń waniliowy
1 łyżka - proszek
mleko
1/4 szklanki + 1 łyżka
mąka pszenna
2 szklanki + 1 łyżka do bakalii
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
Sklep Prymat
skórka pomarańczowa
2 czubate łyżki
żurawina suszona
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z żurawiną

W miseczce mieszamy suszoną żurawinę ze skórką pomarańczową. Całość obtaczamy w mące (mieszamy łyżką).
Do większej miski wbijamy 5 żółtek, do mniejszej białka.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem.
Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. W zależności od piekarnika ciasto piecze się około 55-60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem).
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, a następnie wyjmujemy nasz keks z formy.
Podajemy oprószony cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak