Keks z gruszką i suszonymi morelami

Keks z gruszką i suszonymi morelami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier drobny

    200 g
  • masło

    200 g
  • suszone morele

    100 g
  • sok z pomarańczy

    50 ml
  • proszek do pieczenia

    2 ½ łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyz.

  • laska wanilii

  • lukier

  • białko

    5 szt.
  • żółtko jajek

    5 szt.
  • Imbir mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • gruszka

    1 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    ½ łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z sokiem pomarańczowym, produktami sypkimi oraz obraną i pokrojoną w kostkę gruszką i posiekanymi morelami. Na samym końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 24.04.2012 22:24
och pyszny
iknkirke 27.01.2012 09:04
mniam
Misiek1 02.01.2012 09:14
Uwielbiam!
aguus 29.12.2011 14:11
Pyszniutkie ciacho!
mikrusiak 27.12.2011 21:26
mniam mniam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat