Keks z ananasem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    5 dag
  • ananas kandyzowany

    20 dag
  • wino

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ananasa i rodzynki zalać winem i odstawić do nasiąknięcia. Masło utrzeć z cukrem, 2 jajkami i 2 żółtkami na krem, do utartego kremu dodać porcjami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać namoczone ananasy z rodzynkami (jeśli w miseczce został jakiś płyn to trzeba go odlać), wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z 2 białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy keksowej, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 190st 60-65 min. Zimne ciasto można polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 11.01.2012 11:14
Bardzo ładnie i kolorowo wygląda Twój keks.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat