Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks serowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

morele suszone 100 g
likier pomarańczowy 50 ml
marcepan 200 g (masy)
orzeszki ziemne 100 g
orzeszki pistacjowe 100 g
cukier 150 g
mąka 500 g
proszek do pieczenia 15 g
cukier waniliowy opakowanie
masło 150 g
jajko 3
serek śmietankowy 350 g (z wiaderka)
owoce kandyzowane 100 g

Dodatkowo

masło 100 g do posmarowania ciasta
cukier puder 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Keks serowy

Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy.
Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki.
Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta.
Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.12.2014 12:35
uwielbiam ciasta z dodatkiem twarożku :)
jasiek 08.12.2014 16:57
ciekawe połączenie
agnieszka214 08.12.2014 16:41
super musze sprawdzic przepis i zrobie na święta
luna76 08.12.2014 16:15
rewelacyjny!!!
mirosława4 08.12.2014 15:02
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak