Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks ryżowo - jabłkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 25 dag
mleko 1/2 l
jabłka 75 dag
cukier 8 dag
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Keks ryżowo - jabłkowy

Kroki postępowania

1
Ryż płuczemy, odsączamy, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Gotujemy pozwoli, aż do miękkości.
Krok 1 - Keks ryżowo - jabłkowy foto
2
Obieramy jabłka, 50 dag kroimy w małe kawałki i smażymy do miękkości na wolnym ogniu. Pozostałe jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Ściągamy z ognia.
Krok 2 - Keks ryżowo - jabłkowy foto
3
Gdy ryż przestygnie, dzielimy go na dwie części. Formę do keksówki wykładamy folią aluminiową i na spód wykładamy ryż. Na ryżu rozsmarowujemy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ryżu. Wygładzamy łyżką i zapiekamy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Krok 3 - Keks ryżowo - jabłkowy foto
4
Ostrożnie wyciągamy ryż z formy i oprószamy obficie cynamonem.
Krok 4 - Keks ryżowo - jabłkowy foto
5
Kroimy na kwadraty i serwujemy.
Krok 5 - Keks ryżowo - jabłkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 11.03.2014 12:08
często go robię:)
babajaga1969 12.12.2013 13:53
smaczny ryż,
Ania84 12.12.2013 11:19
Szybkie, proste i smaczne, dzieciaki przepadają za tym ryżem
Monika-twin 11.12.2013 20:00
przypomnialo mi dziecinstwo-pycha
Kuchenka 11.12.2013 17:32
rewelacyjne ciacho!!!
Rafcio 11.12.2013 17:28
kuchnia prosta i smaczna cos dla mnie!
Stenka 11.12.2013 17:28
ciekawy przepis
malaczarna23 11.12.2013 17:00
uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami :) pychotka :)
Niki22 11.12.2013 16:29
ryz jabłka i cynamon dla mnie deser doskonały :)
norweska20 11.12.2013 16:27
pięknie podane apetyczne
EwelinkA_93 11.12.2013 14:53
znakomicie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak