Keks makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna tortowa

    szklanka
  • mak suchy

    szklanka
  • cukier puder

    szklanka
  • margaryna

    200 g
  • jaja

    4
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    3 krople
  • bakalie

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    łyżeczka
  • biała czekolada

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozpuścić margarynę i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Przy zmniejszonych obrotach miksera dodawać stopniowo mąkę z makiem. Następnie dodać roztopioną margarynę i aromat. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do reszty ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przelać do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik. Ciasto piec przez ok 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 09.08.2013 12:59
smaczne ciasto :)
anemon 05.08.2013 13:41
Twój keks wygląda świetnie, a znam się na tym, bo jestem prawdziwą fanką takich wypieków.
RenataZ-et 10.07.2013 23:34
wygląda przepysznie
magdziorka6 28.06.2013 17:21
takie ciasta bardzo lubie
2milutka 28.06.2013 14:56
fajniutki piegusek:)
reniatka 28.06.2013 13:57
bardzo fajny przepis
Stenka 28.06.2013 13:53
też taki robiłam
adelajda 28.06.2013 12:52
bardzo ładny
joanna30 28.06.2013 12:38
Chętnie poczęstowałabym się jednym kawałeczkiem ;)
Aleksandra/Olcia 28.06.2013 12:27
uwielbiam takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat