Przepis i sposób przygotowania na: Keks, który zawsze się udaje
Keks, który wychodzi to ciasto, które stanie się miłością każdego miłośnika domowych wypieków. Jego tajemnica tkwi w balansie pomiędzy puszystym, wilgotnym cieście i zanurzonych w nim bakalii. Delikatność smaku ciasta idealnie łączy się z smakiem słodkich i wyrazistych bakalii. Idealnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej herbatki czy kawy, a także od święta, np. na Wielkanoc lub Boże Narodzenie.
Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i dodać masło. Następnie powoli wsypywać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Bakalie obtoczyć w mące i dołożyć do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Tak otrzymane ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni.