Keks czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    90 g
  • cukier trzcinowy

    85 g
  • miód

    85 g
  • śliwki suszone

    150 g
  • rodzynki

    110 g
  • żurawina suszona

    30 g
  • alkohol

    70 ml likier wiśniowo-czekoladowy
  • sok z cytryny

    2 lyzki
  • kakao

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    75 g
  • migdały

    40g mielone
  • proszek do pieczenia

    1/4 lyzeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 lyzeczki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Keks czekoladowy foto
Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny.
Krok 2 - Keks czekoladowy foto
Suszone śliwki pokroić w kawałki.
Krok 3 - Keks czekoladowy foto
Do garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić.
Krok 4 - Keks czekoladowy foto
Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać.
Krok 5 - Keks czekoladowy foto
Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.
Krok 6 - Keks czekoladowy foto
Wystudzić.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem (lub polać polewą czekoladową)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 26.05.2015 08:33
bardzo pyszny
Klausia 22.03.2015 19:00
mój smak :)
Alex_M 16.03.2015 21:12
nie ma sprawy :D powiedz tylko kiedy ;)
IKrakowianka 16.03.2015 20:43
rewelacyjny wypiek
Beatris 16.03.2015 19:09
Oooo, a po obiedzie, pysznym krokieciku, może i na deser jeszcze się załapię:)
Renata9 16.03.2015 18:10
Taki pyszny keksik to bym zjadła :-)
Malinka 16.03.2015 15:30
Taki keks to sama słodycz :)
Anna169Hosz 16.03.2015 14:07
Oj, zjadłoby się taki keksik:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat