Keks czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    90 g
  • cukier trzcinowy

    85 g
  • miód

    85 g
  • śliwki suszone

    150 g
  • rodzynki

    110 g
  • żurawina suszona

    30 g
  • alkohol

    70 ml likier wiśniowo-czekoladowy
  • sok z cytryny

    2 lyzki
  • kakao

    1 lyzka
  • mąka pszenna

    75 g
  • migdały

    40g mielone
  • proszek do pieczenia

    1/4 lyzeczki
  • soda oczyszczona

    1/4 lyzeczki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Keks czekoladowy foto
Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny.
Krok 2 - Keks czekoladowy foto
Suszone śliwki pokroić w kawałki.
Krok 3 - Keks czekoladowy foto
Do garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić.
Krok 4 - Keks czekoladowy foto
Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać.
Krok 5 - Keks czekoladowy foto
Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.
Krok 6 - Keks czekoladowy foto
Wystudzić.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem (lub polać polewą czekoladową)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 26.05.2015 08:33
bardzo pyszny
Klausia 22.03.2015 19:00
mój smak :)
Alex_M 16.03.2015 21:12
nie ma sprawy :D powiedz tylko kiedy ;)
IKrakowianka 16.03.2015 20:43
rewelacyjny wypiek
Beatris 16.03.2015 19:09
Oooo, a po obiedzie, pysznym krokieciku, może i na deser jeszcze się załapię:)
Renata9 16.03.2015 18:10
Taki pyszny keksik to bym zjadła :-)
Malinka 16.03.2015 15:30
Taki keks to sama słodycz :)
Anna169Hosz 16.03.2015 14:07
Oj, zjadłoby się taki keksik:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat