Keks

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • owoce kandyzowane

    15 dkg
  • rodzynki

    10 dkg
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Utrzeć masło z cukrem i odrobiną soli, dodać jajka i dalej ucierać jeszcze przez kilka minut. Cały czas ucierając ciasto, dodawać porcjami przesianą mąkę. Gdy masa stanie się jednolita, dodać proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec około 40-45 minut w temp. około 200 stopni (na złoty kolor).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 10.11.2010 20:19
Keks jest super!!
plocia 10.11.2010 19:37
Keksik robię zawsze na święta
anja3107 10.11.2010 15:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat