Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KEKS

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500g
masło 250g
cukier 200g
jaja 4szt
proszek do pieczenia 1łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy 3/4
mleko 1/4szkl
rum 50ml
rodzynki 100g
skórka pomarańczowa kandyzowana 100g
skórka z cytryny kandyzowana 50g
żurawina suszona 20g
śliwki suszone 20g

Przepis i sposób przygotowania na: KEKS

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.12.2015 00:40
Dobra słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak