Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
margaryna 25 dag
cukier 20 dag
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bakalie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać żółtka na zmianę z mąką pszenną wymieszaną z maką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Kiedy ciasto jest juz gładkie i jednolite dodać do niego bakalie i wymieszać.
Długą formę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w 190st około 60 minut po upieczeniu polać lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny oraz wody i ozdobić bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 15.01.2015 12:10
Piękny i na pewno pyszny.
Ola1984 15.01.2015 07:31
Uwielbiam keksa.
Skotka 14.01.2015 20:55
śliczny :))
kasienka23 14.01.2015 17:36
fajny przepis, warty wypróbowania!
Kluska_87 14.01.2015 17:09
super to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak