Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka pszenna 300 gr
margaryna 1
cukier 200 gr
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 100 gr
orzechy 50 gr
morele suszone 50 gr
skórka pomarańczowa 50 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie,osuszyć,pozostałe bakalie pokroić w kostkę.Całość bakalii przełożyć do miski,dodać łyżkę mąki i wymieszać.Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.Margarynę utrzeć mikserem na puszysty krem łącząc powoli z masą jajeczną.W trakcie tej czynności można dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na samym końcu dodać bakalie i wymieszać je łyżką. Ciasto przełożyć do formy na keksa i piec 60 minut w temp.170 stopni Celsjusza.(ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 16.02.2014 20:46
smaczne ciacho
Dorian 16.02.2014 17:22
pyszne ciasto
dorrota 05.02.2014 21:55
jedno z moich ulubionych ciast:)
anemon 02.02.2014 07:07
Dawno nie piekłam keksa, chyba muszę go w końcu upiec.
Bernadeta1 02.02.2014 00:27
lubię bardzo keks
gosia1988 01.02.2014 17:52
fajny przepis
fotoviderek 20.01.2014 07:34
Pyszności :)
Marta11 19.01.2014 14:56
tez taki robie i jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak