keks

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    20 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajko

    4 szt.
  • mąka pszenna

    30 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • rum

    3 łyżki
  • rodzynki

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i kórką cytryny na puszystą mase, podczas ucierania dodajemy szczyptę soli. Do masy dodajemy jaja, wlewamy rum i mleko. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Bakalie opruszamy mąką i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej blachy ( keksóki) Pieczemy 70 min 170 C po ostudzeniu polukrować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 01.05.2011 16:45
keks dobry jest
kielcok1 17.04.2011 16:51
pan keks
rakow2 21.01.2011 19:08
kleks
Monika188 06.07.2010 21:40
fajne, proste, polecam
Zośka1 02.07.2010 22:50
e jaki keks ,,kobieto
Zośka1 02.07.2010 22:50
e jaki keks ,,kobieto
Zośka1 02.07.2010 22:50
e jaki keks ,,kobieto
Krzysztof42 29.06.2010 14:45
spróbowałbym
Patryk14 22.06.2010 15:56
wypróbuję :)
maxfighter 01.06.2010 19:01
PALCE LIZAĆ

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat