Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 25 dag
margaryna 25 dag
sirytus 2 łyżki
cukier puder 20 dag
esencja migdałowa 2 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bakalie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Kroki postępowania

1
Swoje ulubione bakalie pokrój w kostkę. Wspaniale smakują rodzynki, morele, ananas i orzechy. Skórka pomarańczy również pasuje.
Krok 1 - Keks foto
2
W misce utrzyj margarynę z cukrem. Gdy masa będzie już prawie biała dodaj jajka na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodawaj spirytus, esencję migdałową i na końcu bakalie. Masę wymieszaj.
Krok 2 - Keks foto
3
Masę przełóż do blaszki- keksówki-uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i pospaną bułką tartą.
Krok 3 - Keks foto
4
Ciasto piecz przez około 40 minut w 150 stopniach. Gorąco polecam:)
Krok 4 - Keks foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.04.2015 09:19
bardzo lubię
Mysiunia 16.09.2013 11:38
Bardzo smaczne ciasto :)
Róża1 05.09.2013 23:02
na pewno bardzo smaczny:-)
gosia1988 16.04.2013 20:45
super wygląda
ALAGOR 03.03.2013 23:24
jak u babci ;)
w mojej kuchni 28.02.2013 10:18
keks lubię mocno nadziany bakaliami i koniecznie do kawy z mlekiem....
Małgorzata106 25.02.2013 19:07
super
paulina2157 25.02.2013 18:56
oczywiście dodałam do mojej księgi a ponieważ wygląda pysznie więc i smaczne ode mnie :)
paulina2157 25.02.2013 18:55
oj nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam, a uwielbiam dzięki za przypomnienie,
paulina2157 25.02.2013 18:55
oj nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam, a uwielbiam dzięki za przypomnienie,
Magda24 25.02.2013 18:53
bardzo lubię keks

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak