KEKS

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka

    2,5 szklanki
  • masło

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

  • bakalie

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna do formy

  • rum

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakalie moczyć przez 15 minut w gorącej wodzie połączonej z alkoholem. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, powoli dodawać żółtka i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Dodać osączone i obtoczone w mące ziemniaczanej bakalie. Masę wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna125 17.02.2012 23:54
dobre
mic 03.02.2012 21:11
smaczne.. proste..cos dla mnie
Anna125 21.11.2011 22:20
super
pigila 17.11.2011 20:23
smaczne
krystyna24 06.11.2011 23:15
lubie
pigila 03.10.2011 17:12
super
Anna125 26.09.2011 12:33
mniam, mniam
Anna125 21.09.2011 10:55
mniam, mnia
ewaa 27.06.2011 21:36
super
Tomasz17 14.06.2011 21:47
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat