Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    750 ml truskawkowe
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    1 szkl.
  • kefir

    750 ml gęsty
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    14 łyżeczek
  • galaretki

    3 op. kolorowe
  • śnieżka

    3 op. zagęstnik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Żelatynę (porcja na 2L płynu) zalać szklanką naturalnego mleka w temperaturze pokojowej, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Mleko truskawkowe wlać do dużego garnka, dodać Śnieżki (zagęstnik do mleka) i dosypać cukier - miksować do uzyskania puszystej masy o konsystencji bitej śmietany.
Krok 3 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Do ubitej masy dodać gęsty kefir (można jego część zastąpić jogurtem greckim).
Krok 4 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Zmiksować na małych obrotach do połączenia.
Krok 5 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Każdą galaretkę rozpuścić wcześniej w 350ml gorącej wody, przelać do salaterek i odstawić do zupełnego ostygnięcia - wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy stężeje, pokroić w niewielką kostkę/grubo posiekać.
Krok 6 - Kefirowo-mleczna pianka truskawkowa z galaretkami foto
Puszystą masę połączyć jak najszybciej z rozpuszczoną żelatyną, dodać galaretki i wymieszać dokładnie.
Masę przełożyć do przygotowanych foremek posmarowanych olejem, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 10.09.2013 09:29
Już nie mogę edytować przepisu, dlatego tutaj napiszę odpowiedzi na pytania, które dostałam na priv. 1/ - deser jest dość puszysty i nie pozwala się pokroić w plasterki, raczej do nakładania dużą łyżką. 2/ - można g przełożyć od razu do mniejszych salaterek czy pucharków, ale wychodzi tego naprawdę dużo i dość szybko zastyga, dlatego jednak najwygodniej przekładać do większych naczyń. 3/ - ilość siekanych galaretek dowolna, bo tworzy ona jedynie kryształki wewnątrz masy, a nie wpływa bezpośrednio na konsystencję samej masy. 4/ - kefir można zastąpić jogurtem, ale deser wyjdzie dość mdły, bez kwaśnego posmaku kefiru, który świetnie wtapia się w całość.
Konczi 08.09.2013 18:27
myślę że zasługuję na smaczne :)
Rafał3 08.09.2013 17:16
pyszne polecam serdecznie
Boska_Agatka 08.09.2013 17:08
wspaniały przepis polecam
Bernadeta1 08.09.2013 16:20
Na takie śniadanie to się chce wstawać!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat