Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebapczeta smażone

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jaja 2 szt.
cebula biała 2 szt.
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia 1/2 szklanki
kefir 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kebapczeta smażone

Wykonanie:
Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki do smaku i cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki na pół godziny, Po czym formować jednakowej wielkości Kebapczeta ( 10 cm kiełbaski). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski (Kebapczeta) w garnku. Od razu podawać na stół z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 27.02.2014 05:27
Bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak