Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab w chlebku pita

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na chlebek

woda ciepła 1 szklanka
mąka pszenna do smaku
cukier kryształ 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 gram
tymianek 1 łyżeczka
olej ryżowy 1/2 szklanki

Farsz

pierś z kurczaka 500 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do samku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej ryżowy 4 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
groszek konserwowy 1/2 puszki
marchew 1/2 puszki
sałata lodowa 1 główka

Sos czosnkowy

majonez tradycyjny 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki

Porada

Użyłam marchewki konserwowej, ale można użyć gotowanej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab w chlebku pita

Kroki postępowania

1
Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.
Krok 1 - Kebab w chlebku pita foto
2
Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.
Krok 2 - Kebab w chlebku pita foto
3
Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.
Krok 3 - Kebab w chlebku pita foto
4
Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.
Krok 4 - Kebab w chlebku pita foto
5
Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.
Krok 5 - Kebab w chlebku pita foto
6
Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą
Krok 6 - Kebab w chlebku pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 25.03.2016 13:25
na pewno lepszy niż te gotowe
Marwit 26.09.2015 00:07
Domowy kebab, mniaaam! :)
mikrusiak 22.09.2015 20:33
super pomysł :)
Wacław 22.09.2015 18:22
pyszniutkie :-)
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:47
na pewno lepszy niż ten z fast foodu :)
adelajda 22.09.2015 14:26
dobre :))))
marzut 22.09.2015 14:26
super przepis
berys18 22.09.2015 14:23
prezentuje się pysznie
kasiaw 22.09.2015 12:50
musi być pyszny tak smakowicie wygląda
Aleksandra/Olcia 22.09.2015 12:49
mmm pysznie tutaj
Agata3 22.09.2015 12:02
lepszy niz z pizzeri :D
Wafelek2601 22.09.2015 11:53
Bardzo smaczne
bertpvd 22.09.2015 09:47
Uwielbiam kebab

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak