Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab po turecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na bułki pita

drożdże 20 g
woda ciepła 250 ml
cukier 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżka
olej z pestek winogron 5 łyżek

Sos

jogurt gęsty 300 ml
majonez 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
chili Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Farsz

filet z kurczaka 2 szt
Kurczak panier do drobiu Prymat 5 łyżek
olej z pestek winogron 4 łyżki
pomidor 2 szt
ogórek kiszony 2 szt
sałata lodowa kilka liści
kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
cebula 1/2 szt

Porada

Do sosu użyłam domowej roboty jogurt, wychodzi zawsze gęsty i znakomicie nadaje się do tego sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab po turecku

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto na bułeczki pita: do miski wlać 50 ml ciepłej wody, wsypać pokruszone drożdże i cukier. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić przykryte ściereczką na ok. 20 minut.
Krok 1 - Kebab po turecku foto
2
Wymieszać mąkę, sól i zioła.
Krok 2 - Kebab po turecku foto
3
Przesypać mąkę z dodatkami do misy miksera, dodać 3 łyżki oleju lekko wymieszać i wlać resztę wody ze szklanki. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Dodać rozczyn z drożdży i połączyć wszystko mikserem. Wyjąć ciasto z miksera i wyrabiać ręcznie ok. 8 minut.
Krok 3 - Kebab po turecku foto
4
Ciasto w misce posmarować olejem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Kebab po turecku foto
5
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na blacie na 4 części i uformować z nich kulki. Przykryć je folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 5 - Kebab po turecku foto
6
Kulki rozwałkować dość grubo i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Krok 6 - Kebab po turecku foto
7
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec pieczywo 10-15 minut. Bułeczki wyjąć i po ostygnięciu naciąć brzeg do połowy i w środku zrobić kieszonkę na farsz.
Krok 7 - Kebab po turecku foto
8
Przygotować sos: wymieszać dokładnie w misce gęsty jogurt, majonez, koncentrat pomidorowy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chili, imbir, pieprz czarny mielony i sól.
Krok 8 - Kebab po turecku foto
9
Przygotować farsz: filety z kurczaka pociąć na małe kawałki, włożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku, polać 2 łyżkami oleju, posypać panierką do drobiu-sposób na chrupiące danie Prymat, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Krok 9 - Kebab po turecku foto
10
Pociąć w plasterki pomidory, ogórki kiszone, cebulę na kostkę, liście sałaty umyć i podzielić na mniejsze kawałki, odsączyć kukurydzę z zalewy.
Krok 10 - Kebab po turecku foto
11
Przeciętą bułeczkę pita wysmarować w środku sosem i wkładać: sałatę na brzegi, plasterki ogórka, pomidora, kawałki kurczaka, kukurydzę. Całość polać znów sosem.
Krok 11 - Kebab po turecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 06.03.2015 17:49
o, fajny pomysł :)
Aleksandra/Olcia 06.03.2015 14:41
mniam mniam
Magda60 06.03.2015 14:24
alez smakowite
Futka 06.03.2015 13:57
Wspaniała propozycja - wygląda niezwykle smakowicie :-) Chętnie porwałabym ten talerzyk ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak