Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab po posku w sosie czosnkowo-chrzanowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ MIĘSO

stek wołowy 1/2 kg
szynka wieprzowa 1/2 kg
filet z indyka 300 g
kolendra mielona
papryka czerwona
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
sól i pieprz
czosnek

~ SOS

jogurt grecki średni kubek
chrzan ze słoika 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku

~ SURÓWKA

cebula biała duża
kapusta biała 1/4 małej główki
kapusta czerwona 1/4 średniej
marchewka mała
sól do smaku
natka pietruszki świeża
sok z cytryny
cukier
olej rzepakowy

Porada

Zazwyczaj tę ilość mięsa przeznaczam dla 3 dorosłych osób na dwa razy :) Ale zawsze zostaje sporo mięsa, które podaję dokanapek, albo robię znim pizzę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab po posku w sosie czosnkowo-chrzanowym

Jogurt grecki połączyć z chrzanem ze słoiczka i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Odstawić do lodówki.

Mięso natrzeć przyprawami, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu posmarować olejem i upiec w gorącym piekarniku albo usmażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni. Wołowina nie powinna być wydrążoną nasucho, ale może pozostać lekko różowa w środku.
Mięso odstawić na pół godziny do ostygnięcia, a następnie bardzo ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Przed podaniem szybko odgrzacna dużej suchej patelni lub w elektrycznym piecyku.

W międzyczasie cienko poszatkować kapustę białą i czerwoną, dodać utartą grubo marchewkę oraz piórka cebuli. Posiekać natkę pietruszki i dodać do surówki. Doprawić solą, pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. polać olejem i wymieszać. Schłodzić.

Kebab można pakowacdo dużego placka pszennego i formować naleśnik, do rozkrojonego chlebka pita, albo podać na ogrzanym talerzu.

Na spód włożyć nieco mięsa, polać sosem i nakryć porcją surówki - ponownie ułożyć mięso i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak