Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowy piernik

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na piernik staropolski w innym wydaniu? Oczywiście, tylko w ty wypadku nie przekładany powidłem, a kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona i z pewnością wszyscy poczęstowani będą prosić o sekretny przepis na piernik staropolski. 

Składniki:

Piernik:

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 25 gramów
mąka pszenna 500 gramów
jaja 2 sztuki
mleko 60 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 82% 125 gramów
miód 250 gramów
cukier trzcinowy 9 łyżek
sól 1 szczypta

Krem kawowy warstwa I:

serka mascarpone 250 gramów
śmietana kremowa 30% 300 gramów
kawa rozpuszczalna 1 duża łyż.
kawa 1 łyżeczka
cukier puder 3 duże łyż.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 duża łyż.
woda 60 mililitrów

Galaretka kawowa:

woda 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Krem kawowy warstwa II:

śmietana kremowa 30% 500 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 duża łyż.
cukier puder 2 łyżki
woda 50 mililitrów
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Kratka czekoladowa:

gorzka czekolada 50 gramów
masło 82% 1 łyżeczka

Pozostałe:

orzechy pekan 10 sztuk
wino czerwone 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy piernik

Przepis na piernik staropolski zawsze wydaje się być skomplikowany, ale to tylko pozory. Oczywiście jest to piernik, który wymaga czasu, ale czego się nie robi dla smakowitego efektu? Ciasto wymaga leżakowania przez około 6 tygodni, by móc zająć się jego wykańczaniem. W wielu przepisach na piernik staropolski, do jego przełożenia wykorzystuje się konfiturę. Ten przepis na piernik staropolski jest troszkę inny, ponieważ ciasto wzbogacone jest dodatkiem kawowej masy, której smak wspaniale komponuje się z korzennym. Masa jest lekka i puszysta, a całość doskonale skomponowana.

Piernik:
Do garnka przekładam miód, cukier, masło i podgrzewam aż cukier rozpuści się. Zdejmuję z palnika i studzę. Jak masa będzie letnia przesiewam do niej mąkę, dodaję sodę, mleko, jajka, sól, przyprawę do piernika. Ciasto zarabiam mikserem, jest klejące i ciężko zarobić rękoma. Ciasto przekładam do misy szklanej, przykrywam folią spożywczą w której robię dziurki i tak wstawiam do lodówki na 6 tygodni. Ciasto w tym czasie zrobi się twarde, dlatego podczas jego wyrabiania nie dosypujemy więcej mąki, a jest luźne, bo tak ma być. Po okresie leżakowania przekładam na stolnice podsypaną mąką i wałkuję na wymiar blaszki 24x24 cm. Przy okazji wycinam kilka małych gwiazdek i piekę je też do dekoracji. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut. Jak przestygnie nasączam piernik winem.

Krem kawowy warstwa I:

Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Odstawiam do przestudzenia. Jak będzie lekko ciepła wlewam do śmietany i miksuję razem. Krem wykładam na piernik i wstawiam do lodówki.

Galaretka kawowa:

Kawę rozpuszczalną zaparzam w szklance wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję do gorącej kawy. Odstawiam do schłodzenia. Wylewam kawę na krem i wstawiam aż stężeję się do lodówki.

Krem kawowy warstwa II:

Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Kawę zaparzam w gorącej wodzie. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Jak lekko przestygnie dodaję do śmietany cały czas miksując. Krem wykładam na galaretkę kawową.

Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Jeszcze płynną przekładam do woreczka, nacinam koniec i robię kratkę z czekolady na cieście. Dekoruję gwiazdkami i orzechami.

Jeśli spodobał Wam się przepis na piernik staropolski z dodatkiem masy kawowej - koniecznie sprawdźcie inne pomysły na ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:27
Jakie śliczne ciasto! Napracowałaś się na pewno przy jego wykonaniu, ale efekt robi wrażenie.
Babeczka35 16.01.2019 08:01
Pysznie.
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 11:38
Smakowite ciacho, super przepis.;)
bietka 14.01.2019 10:43
Rewelacyjny przepis : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak