Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowy biszkopt z princessą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 szt
cukier 240 g
oliwa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 2 szkl

Poncz

kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek
capuccino 7 łyżeczek (rumowe)
cukier 7 łyżczek
woda 200 ml

Krem

serek homogenizowany 2 szt (po 200 g)
śmietana 30% 500 ml
cukier 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wafelek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy biszkopt z princessą

Kroki postępowania

1
Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Upiec biszkopt. żelatynę rozpuścić razem z cukrem w niewielkiej ilości wody. Pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek. Na koniec stale miksując powoli wlać żelatynę.
Krok 1 - Kawowy biszkopt z princessą foto
2
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu.
Krok 2 - Kawowy biszkopt z princessą foto
3
Następnie wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
Krok 3 - Kawowy biszkopt z princessą foto
4
Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonymi wafelkami princessa. Ciasto trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Krok 4 - Kawowy biszkopt z princessą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.09.2016 07:55
Super ciasto.
halina17 16.09.2016 21:46
Smaczne ciasto.
MAR3STA 16.09.2016 21:32
pyszne ciasto
dodi 16.09.2016 21:26
same pysznosci, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak