Kawowo-piernikowa panna cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa kawowo-piernikowa

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1/2 łyżeczki
  • gorąca woda

    130 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 listek
  • cukier

    2 łyżeczki

Warstwa kawowo-śmietanowa

  • śmietana 30%

    330 ml
  • mleko 3,2%

    300 ml
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • likier kawowy

    25 ml
  • laska wanilii

    1 sztuki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 listki

Dekoracja

  • pierniczki mielone

  • sos karmelowy

  • orzechy posiekane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto

Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 2 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
Warstwa śmietanowo-kawowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy .
Krok 4 - Kawowo-piernikowa panna cotta foto
Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego!
2milutka
Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a jej miłośnicy mówią że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery. Zapraszam na moją wersję kawowej panny cotty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 04.12.2017 21:53
PYSZNY DESEREK KUSI SMAKIEM I WYGLĄDEM;)
Ada-Gaba 07.12.2016 20:07
znakomity deserek
noninka77 30.09.2016 17:12
Bajeczny :)
Ewelina1991 30.09.2016 16:45
wspaniały deser!!
Wiktoria29 30.09.2016 15:43
łał, ale przepysznie wygląda
Pobitegarybarbary 30.09.2016 14:44
Piernik..... już czuję nadchodzące święta. Jako że to miły czas to i patrzenie na to ciasto to czysta przyjemność:)
Alex_M 30.09.2016 13:50
pyszności :)
Patrycja33 30.09.2016 12:39
rewelacja! pieknie wyglada :-)
wyattearp 30.09.2016 11:45
wspaniale wygląda
2milutka 30.09.2016 11:14
przepraszam :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat