Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo-piernikowa panna cotta
Kawowo-piernikowa panna cotta to podobnie jak jej tradycyjny odpowiednik jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatek pierniczków i kawowej galaretki sprawia, że deser ten jest bardzo oryginalny w smaku i pięknie prezentuje się na talerzu. Jest aksamitny w swojej strukturze, którą przełamują kawałki drobno posiekanych orzechów.
Kroki postępowania
Warstwa kawowo-piernikowa:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Warstwa śmietanowo-kawowa:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy .