Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowiec z nutą czarnej porzeczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 6 szt
sól 1 szczypta
cukier drobny 1 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kawa 3-4 łyżeczki - kawa mielona
kakao 1-1 1,2 łyżeczki

krem

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 300-350 ml
cukier puder 4 łyżki
kawa 1 łyżka - kawa mielona

dodatkowo

kawa 50-70 ml - espresso
konfitura z czarnej porzeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki do oprószenia formy
kawa 1-2 łyżki - mielona do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowiec z nutą czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale miksując dodajemy po jednym żółtku.
Krok 1 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
2
Kolejno dodajemy porcjami przesiane mąki i delikatnie miksujemy.
Krok 2 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
3
Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.
Krok 3 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
4
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto.Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Krok 4 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
5
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso
Krok 5 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
6
Następnie ciasto nasączone kawą smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki.
Krok 6 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
7
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dojąc cukier puder oraz mascarpone. Na koniec dodajemy mielona kawę - mieszamy. 3/4 kremu wykładamy na blat posmarowany dżemem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostały krem.
Krok 7 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto
8
Ciasto oprószamy kawą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Krok 8 - Kawowiec z nutą czarnej porzeczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 31.03.2016 11:36
Dziękuję za miłe komentarze i polecam abyście skusili się na przygotowanie tego wypieku :))
ania2610 31.03.2016 11:12
pyszne, delikatne ciasto!
bryndzia93 31.03.2016 09:34
Fajne kawowe ciasto :)
Poison1988 31.03.2016 08:06
wygląda niezwykle smakowicie :)
gusia1000 31.03.2016 01:36
Dobre ciasto.
w mojej kuchni 30.03.2016 21:05
pyszne smaki w ciachu
IKrakowianka 30.03.2016 18:36
fajny wypiek
olkaaa 30.03.2016 17:38
bardzo fajny
AZgotuj 30.03.2016 17:00
Niesamowity smak podkręcony kwaskowatymi porzeczkami. Super!
Bernadeta1 30.03.2016 16:51
takie ciasto na pewno rewelacyjnie smakuje
Gracer 30.03.2016 16:50
ciasto godne uwagi
mirosława4 30.03.2016 16:46
apetyczne ciasto
Czyki 30.03.2016 16:24
Cudowne ciasto i te smaki kawy, porzeczki, rewelacja:):)
Janina 30.03.2016 16:14
Świetne ciasto;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak