Przepis i sposób przygotowania na: KAWOWE NA KRUCHYM SPODZIE
Pokruszyć jeden upieczony placek oraz biszkopty. Kakao zaparzyć w odrobinie wrzątku. 1/2 szkl kawy zaparzyć, aby uzyskać szklankę naparu z fusami. Przecedzoną kawę oraz kakao i sok wymieszać z kruszonką dodają wódkę, aby powstała jednolita masa.
Zaparzyć również pozostałe 1/4szkl kawy, aby powstało 1/2 szkl napary - pozostawić do ostygnięcia.
2 całe jaja oraz jedno żółtko ubić na parze dodając cukier puder. Wystudzone jajka dodać do utartego masła, stopniowo dodając napar z 1/4 szkl kawy oraz łyżkę wódki.
Na upieczonym kruchym ciastku rozsmarować słoik powideł, następnie wyłożyć masę z kruszonki a na wierzch krem.
Ciasto można dowolnie udekorować, np.: polewa czekoladową.