Kawowa rozpusta - ciasto

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kawowa rozpusta - ciasto, czyli coś nie coś dla amatorów kawy z nutą karmelową.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    6 szt.
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • Kawa zbożowa Inka

    2 łyżki

Masa karmelowa:

  • Kawa zbożowa Inka

    3 łyżki
  • woda

    0.5 litra
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • żółtka

    2 szt.

Galaretka kawowa:

  • Kawa zbożowa Inka

    3 łyżki
  • gorąca woda

    0.5 litra
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • cukier puder

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    70 g

Do nasączenia;

  • Kawa zbożowa Inka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki, wymieszać łyżką. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przeciąć na pół. Dolny blat nasączyć kawą.


2. Masa karmelowa: Wodę zagotować, dodać kawę. W 1/2 szkl. ostudzonej kawy rozpuścić budyń i żółtka. Resztę kawy zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami budyń. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Nasączyć 2 część biszkoptu, wyłożyć na masę. Następnie wyłożyć pozostałą masę.


3. Galaretka kawowa: Wodę zagotować z kawą i cukrem. Zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę. Pozostawić do lekkiego stężenia. Potem wylać  na ciasto. Schłodzić. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat