Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa rozpusta - ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kawowa rozpusta - ciasto, czyli coś nie coś dla amatorów kawy z nutą karmelową.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
cukier puder 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
Kawa zbożowa Inka 2 łyżki

Masa karmelowa:

Kawa zbożowa Inka 3 łyżki
woda 0.5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier puder 0.5 szklanki
żółtko jajek 2 szt.

Galaretka kawowa:

Kawa zbożowa Inka 3 łyżki
gorąca woda 0.5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 0.5 szklanki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 70 g

Do nasączenia;

Kawa zbożowa Inka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa rozpusta - ciasto

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki, wymieszać łyżką. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przeciąć na pół. Dolny blat nasączyć kawą.


2. Masa karmelowa: Wodę zagotować, dodać kawę. W 1/2 szkl. ostudzonej kawy rozpuścić budyń i żółtka. Resztę kawy zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami budyń. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Nasączyć 2 część biszkoptu, wyłożyć na masę. Następnie wyłożyć pozostałą masę.


3. Galaretka kawowa: Wodę zagotować z kawą i cukrem. Zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę. Pozostawić do lekkiego stężenia. Potem wylać  na ciasto. Schłodzić. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak