Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 500 g
cebula 2
por 2
marchewka 2
Liść laurowy suszony Prymat
papryczka chili
sól
pieprz
natka pietruszki 1/2 pęczka

MARYNATA

wino czerwone 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki

Porada

1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.

Przepis i sposób przygotowania na: Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Krok 1 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
2
Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 2 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
3
Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa.
Krok 3 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
4
W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego :)
Krok 4 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.10.2014 09:34
Smakowicie wygląda a zapach to aż przez monitor czuć:-)
mysliwy
mysliwy 20.10.2014 09:02
pyszne musi być!
Magula 20.10.2014 09:00
smaczne danie
luna76 20.10.2014 08:41
zapisuję do ulubionych :) mniam!!!
engie23 20.10.2014 08:30
pyszności :)
berys18 20.10.2014 08:29
wygląda zachęcająco
norweska20 20.10.2014 00:12
smakowite połączenie
jasiek 19.10.2014 23:58
super mięso
Jadwiga/Jaga85 19.10.2014 22:50
Pyszne danie!
bhb8 19.10.2014 21:43
dobre danie
dodi 19.10.2014 21:29
super przepis
IlonaAlbertos 19.10.2014 19:58
Apetyczne danie, idealne na jesień.
mysza75 19.10.2014 19:55
co za pyszności
wwwiolka 19.10.2014 19:54
Bardzo fajny przepis.
olkaaa 19.10.2014 19:39
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak