Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    500 g
  • cebula

    2
  • por

    2
  • marchewka

    2
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • papryczka chili

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka

MARYNATA

  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Krok 2 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 3 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa.
Krok 4 - Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku foto
W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego :)
Cukiereczek13
1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 20.10.2014 09:34
Smakowicie wygląda a zapach to aż przez monitor czuć:-)
mysliwy 20.10.2014 09:02
pyszne musi być!
Magula 20.10.2014 09:00
smaczne danie
luna76 20.10.2014 08:41
zapisuję do ulubionych :) mniam!!!
engie23 20.10.2014 08:30
pyszności :)
berys18 20.10.2014 08:29
wygląda zachęcająco
norweska20 20.10.2014 00:12
smakowite połączenie
jasiek 19.10.2014 23:58
super mięso
Jadwiga/Jaga85 19.10.2014 22:50
Pyszne danie!
bhb8 19.10.2014 21:43
dobre danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat