Kawa z kogel-mogel

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa

    3/4 szklanki
  • bita śmietana

  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    20 g
  • cukier

    4 łyżki (na karmel)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem:
Przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.
Masę nakładamy na dno szklanki.

Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.

Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.


Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 21.11.2015 21:47
na taka mam ochotę
MałaMi89 02.10.2015 22:52
Wypróbuję kiedyś na pewno ;) bardzo mi się podoba taka kawka.. bo kogla-mogla samego w sobie to nie jadłam kilka lat! A to przecież takie pyszne ;)
jasiek 02.10.2015 11:01
doskonały deser
magda1976 02.10.2015 10:20
Super ta kawa
SzczyptaChili 02.10.2015 09:57
Kogel-mogel uwielbiam , smaki dzieciństwa. To musi być pyszne połączenie :)
RenataZ-et 02.10.2015 09:51
pysznie wygląda
Mniam 02.10.2015 08:51
Świetna kawa!
Saga123 02.10.2015 08:49
pychota! :)
GOSIA18 02.10.2015 08:49
Mimo, że nie słodzę kawy ale ta jest kusząca
Madzai 02.10.2015 07:44
Pysznee :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat