Przepis i sposób przygotowania na: Kawa z gruszką
Kawa gruszkowa to deser o lekko korzennej nucie i z wykorzystaniem owoców, czyli gruszek i bananów. Te pierwsze gotuje się z dodatkiem goździków do momentu aż zmiękną, a następnie miksuje z dodatkiem miodu. Drugi mus, bananowy przygotowuje się podobnie, tylko do zmiksowanych bananów dodaje się przesłodzoną kawę oraz sypką czekoladę. Kawa gruszkowa to warstwowy deser, który najlepiej podawać w pucharkach z bezbarwnego szkła, by zaprezentować jego przekrój.
1. Zaparzamy ulubioną kawę w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i przelewamy aby pozbyć się fusów (można użyć kawy rozpuszczalnej ale będzie słabszy smak)
2. Banana miksujemy blenderem z dodatkiem sypkiej czekolady i dolewamy przestudzoną kawę.
3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Do gruszek dodajemy goździki. Gotujemy aż zmiękną. Kiedy gruszki już będą miękkie przekładamy je do blendera (wcześniej musimy wyjąć goździki) i miksujemy z miodem na mus.
4. W szklankach układamy warstwami mus gruszkowy i kawowy.