Kawa z czekoladą, imbirem i chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczka
  • woda

    200 mililitr
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczka
  • chili w płatkach

    1/8 łyżeczka
  • syrop czekoladowy

    2 łyżeczka
  • śmietana 30%

    3 łyżka
  • czekolada gorzka

    4 sztuka
  • Imbir mielony Prymat

    1/8 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trzy kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną, ciepłą czekoladę przelać do woreczka (najlepiej strunowego). W rogu woreczka zrobić małe nacięcie. Całą szklankę ozdobić fantazyjnym wzorkiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać syrop czekoladowy, cynamon i imbir. Wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gorącą kawę przelać do szklanki z czekoladową dekoracją. Wierzch udekorować bitą śmietaną, płatkami chili i stratą kostką czekolady. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.02.2019 16:29
Kawę lubię, ale z takimi składnikami nie piłam.
artur7 11.12.2013 18:31
z imbirem super
Ewa104 01.07.2013 07:05
Kawa to mój narkotyk.A w takiej postaci poprosiłabym na deser.
aisoglam 30.06.2013 22:44
Pycha kawusia :)
Renata9 30.06.2013 21:36
super kawusia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat