Kawa waniliowa z mlekiem ryżowym i kokosowym - na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zaparzona mocna kawa

    1,5 filiżanki
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • mleko w proszku

    ryżowe
  • pasta z wanilii

  • melasa

    daktylowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaparzyć espresso - moc wg uznania :)
Do lekko przestudzonej kawy dodać odrobinę pasty waniliowej, ryżowe mleko w proszku w takiej ilości, jaką producent normalnie zaleca do rozpuszczenia w podobnej ilości wody. Wymieszać dokładnie (można zmiksować), ostudzić i dobrze schłodzić.
Mleko kokosowe także schłodzić.
Przed podaniem zmiksować zabieloną mlekiem ryżowym kawę, mleko kokosowe oraz melasę - można dolać nieco zmrożonej wody lub dodać kosteczki lodu.
Habibi
Mleko ryżowe w proszku można oczywiście pominąć (choć nadaje fajnego smaczku kawie) lub zastąpić granulowanym mlekiem odtłuszczonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.07.2014 17:20
@Kolorowa - wiem, że jest mleko w kartonie, ale nie o to chodzi ;) Mleko w proszku zdecydowanie zagęszcza całość i powoduje, że kawka staje się jedwabiście gładziutka i kremowa :) Z tego właśnie powodu dodaję go do kawy w proszku, a nie rozcieńczam wcześniej wodą! :)
Małgorzata9 01.07.2014 23:16
wspaniała na upały
Katarzyna59 01.07.2014 20:35
rewelacyjna
Kolorowa 01.07.2014 16:08
Mleko ryżowe można kupić nie w proszku ;)
Jadwiga/Jaga85 01.07.2014 15:24
Moje smak- super!
Marta1986 01.07.2014 14:05
moje ulubione smaki
jasiek 01.07.2014 13:28
ciekawa kawa
Czyki 01.07.2014 12:11
Miło i przytulnie u Ciebie i do tego ta pyszna kawa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat