Kawa trzy warstwy, która wychodzi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa

  • mleko

    100 ml
  • cukier

  • cukier brązowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaparzamy kawę - taką którą lubimy najbardziej. Mleko (3,2 proc) lekko podgrzewamy i słodzimy, a następnie przelewamy do kubeczka i za pomocą spieniacza ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna, przekładamy jej kilka łyżeczek do przezroczystej szklanki. Następnie po ściance wlewamy mleko, które się nie ubiło w kubeczku. Przyrządzoną wcześniej kawę delikatnie wlewamy małym strumieniem na sam środek piany. Na koniec łyżeczką zaklejamy dziurkę, która powstała w pianie podczas przelewania kawy i posypujemy dekoracyjnie brązowym cukrem.

Rady:
-mleko musi być lekko podgrzane, tłuste i najlepiej z jak największą zawartością białka. Wówczas piana jest sztywna i szybko się ubija.
-warto mieć taki mały spieniacz na baterię, bo jest niedrogi i zajmuje mało miejsca.

Pyszne!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
izapozdro 13.12.2010 17:04
mniam mniam
Karolina92 12.12.2010 12:12
kawy nie pijam, ale Twojej z checia sprobuje :)
Mysiunia 11.12.2010 16:05
nie lubie kawy, ale ta wygląda bardzo smacznie i pewnie skusilabym sie spróbowac:)
WieKan 11.12.2010 10:57
Idealna na deser...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat