Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa latte

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 300 ml
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
syrop waniliowy do kawy
cynamon 1 szczypta
bita śmietana do dekoracji
woda 100 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa latte

Kroki postępowania

1
Przepis na dwie szklaneczki. Mleko, najlepiej 3,2% wlewamy do rondelka i gotujemy. Następnie ściągamy je z gazu i ubijamy trzepaczką (ręczną lub elektryczną) do zwiększenia swojej objętości i utworzenia pianki.
Krok 1 - Kawa latte foto
2
Kawę zalewamy gorącą wodą. Na dno szklanek wlewamy cienką warstwę syropu do kawy.
Krok 2 - Kawa latte foto
3
Na syrop delikatnie wlewamy ubite mleko do wysokości ok 3/4 szklanki. Następnie wlewamy kawę cienkim strumieniem po ściance szklanki lub po łyżeczce. Kawowy napar musi mieć wyższą temperaturę niż spienione mleko. Wierzch można ozdobić bitą śmietaną i posypać szczyptą cynamonu.
Krok 3 - Kawa latte foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 30.12.2012 17:52
super
Konczi 30.12.2012 07:23
super .. już wypiłam :D
Lemon 30.12.2012 00:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak