Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka krupczatka

    3/4 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier brązowy

    drobny 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • ser biały

    mielony 450 g
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki

Dodatkowo

  • likier amaretto

    wg uznania
  • ciastka

    pierniczki bez polewy 2 opakowania po 100 g
  • dżem

    z czarnej porzeczki 280 g
  • galaretka

    malinowa 1/2 opakowania

Ozdoba

  • czekolada

    gwiazdki wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Kroki postępowania

Krok 1 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Biszopt: Ubić piane, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Blaszkę ( 24 cm x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przelać ciasto.
Krok 3 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut.
Krok 4 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Wystudzić biszkopt, a potem nasączyć likierem amaretto.
Krok 5 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki na całej powierzchni.
Krok 6 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
W misce ubić schłodzoną śmietanę, potem partiami dodawać ser oraz oba cukry.
Krok 7 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Chłodną dolewać do masy serowej i miksować na jednolitą całość.
Krok 8 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Połowę masy serowej wyłożyć na dżem porzeczkowy.
Krok 9 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Na masie poukładać pierniczki.
Krok 10 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Na pierniczki wyłożyć pozostałą masę serową.
Krok 11 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Udekorować gwiazdkami z czekolady. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 12 - Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto foto
Smacznego !
Renata9
Bardzo dobre ciasto z pierniczkami w środku. Masa serowa trochę słodka bardzo dobrze komponuje się z dżemem z czarnej porzeczki. W sam raz do kawki lub herbatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat