Kaszubskie ciasto z fasoli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier puder

    125 g
  • fasola Jaś

    100 g
  • płatki migdałowe

    25 g
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • dżem porzeczkowy

    1/2 słoiczka
  • cukier puder

    na lukier
  • rum

    1/2 kieliszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę gotujemy na wpół twardo. Studzimy i obieramy ze skórki. Mielimy razem z migdałami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Do żółtek dodajemy zmieloną fasolę z migdałami. Całość mieszamy mikserem.Dodajemy bułkę tartą. Białka ubijamy i dodajemy do masy.Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w 180 około 45 - 50 minut w zależności od piekarnika i formy do pieczenia. sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części, które przekładamy konfiturą z czarnych porzeczek. Lukier : Do filiżanki wlewamy rum i nieco wrzącej wody i dodajemy po trochu cukru pudru ciągle mieszając aż osiągniemy idealną konsystencję dla lukru. Cukru dodajemy na wyczucie, aby nie był zbyt lejący. Polewamy nim ciasto

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 08.12.2016 17:41
Interesujący pomysł na wykorzystanie fasoli w cieście.
adelajda 08.12.2016 17:15
ciekawe ciasto :)
Jadwiga/Jaga85 08.12.2016 15:32
ciekawy przepis!
Wafelek2601 08.12.2016 13:22
Świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat