Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszubskie ciasto z fasoli

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier puder 125 g
fasola Jaś 100 g
płatki migdałowe 25 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
dżem porzeczkowy 1/2 słoiczka
cukier puder na lukier
rum 1/2 kieliszka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszubskie ciasto z fasoli

Fasolę gotujemy na wpół twardo. Studzimy i obieramy ze skórki. Mielimy razem z migdałami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Do żółtek dodajemy zmieloną fasolę z migdałami. Całość mieszamy mikserem.Dodajemy bułkę tartą. Białka ubijamy i dodajemy do masy.Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w 180 około 45 - 50 minut w zależności od piekarnika i formy do pieczenia. sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części, które przekładamy konfiturą z czarnych porzeczek. Lukier : Do filiżanki wlewamy rum i nieco wrzącej wody i dodajemy po trochu cukru pudru ciągle mieszając aż osiągniemy idealną konsystencję dla lukru. Cukru dodajemy na wyczucie, aby nie był zbyt lejący. Polewamy nim ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 08.12.2016 17:41
Interesujący pomysł na wykorzystanie fasoli w cieście.
adelajda 08.12.2016 17:15
ciekawe ciasto :)
Jadwiga/Jaga85 08.12.2016 15:32
ciekawy przepis!
Wafelek2601 08.12.2016 13:22
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak