Kasztany mięsne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kasztany mięsne foto
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
2 jajka średniej wielkości
500 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
250 g żółtego sera w kawałku
chleb pokrojony w drobną kostkę
przyprawy:
papryka słodka mielona
pieprz cytrynowy
sól
bazylia
pikantna przyprawa do kurczaka
Krok 2 - Kasztany mięsne foto
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy ładnie się zarumieni i nabierze złotego koloru dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, która następnie odparuje podczas smażenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 3 - Kasztany mięsne foto
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, pieczarki podsmażone na maśle z cebulą i przyprawy. Ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Ser kroimy w małe kwadraty. Dłonie moczymy w wodzie (wtedy mięso nie będzie nam się kleiło do dłoni) i nabieramy porcję mięsa, które spłaszczamy dłońmi, nakładamy kostkę sera i formujemy z mięsa kulki (ich wielkość zależy od naszych upodobań).
Krok 4 - Kasztany mięsne foto
Tak przygotowane mięso obtaczamy w pokrojonym w drobną kosteczką chlebie, należy dobrze je docisnąć do mięsa.
Krok 5 - Kasztany mięsne foto
Kasztany smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Kasztany mięsne foto
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 10.02.2015 10:57
Fajny i apetyczny pomysł:)
MałaMi89 09.02.2015 18:23
fajny pomysł :)
Michał2 09.02.2015 15:53
świetny pomyśł
RenataZ-et 09.02.2015 15:10
bardzo fajny pomysł
Futka 09.02.2015 14:06
Świetna, oryginalna i bardzo smaczna propozycja :)
Krystyna32 09.02.2015 14:06
bardzo apetyczne
marcia7 09.02.2015 14:04
bardzo ciekawa przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat