Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasztanowe millefoglie

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 400 g
kasztany jadalne 200 g
serek mascarpone 200 g
śmietanka 100 ml 30%
cukier brązowy ok.50-100 g do smaku
mleko do posmarowania
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kasztanowe millefoglie

Kroki postępowania

1
Ciasto fancuskie pokroić na prostokąty o takiej samej wielkości (np.12cm X 5cm), biorącpod uwagę,że na 1 millefoglie potrzebne są 3 prostokąty z ciasta francuskiego;
Krok 1 - Kasztanowe millefoglie foto
2
Posmarować mlekiem za pomocą pędzelka; Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do zarumienienia (ok 15 min); Wystudzić;
Krok 2 - Kasztanowe millefoglie foto
3
Kasztany obrać ze skorupek;Odrzucić te suche czy spleśniałe;
Krok 3 - Kasztanowe millefoglie foto
4
Zalać zimną wodą i gotować do miekkości na małym ogniu (ok. 30 min)
Krok 4 - Kasztanowe millefoglie foto
5
Z jeszcze gorących obrać skórkę;
Krok 5 - Kasztanowe millefoglie foto
6
Włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę; Gdyby się źle miksowały dodać łyżkę-dwie śmietanki;
Krok 6 - Kasztanowe millefoglie foto
7
Zmiksowane kasztany połaczyć z serkiem maskarpone,dosypując stopniowo cukier, najlepiej skosztować i samemu ocenić, gdyż kasztany są słodkie i można łatwo przesłodzić; Smietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serowo-kasztanową;Przełożyć do rękawa cukierniczego;
Krok 7 - Kasztanowe millefoglie foto
8
Za pomocą rękawa cukierniczego przełożyć kawałki ciasta francuskiego, tak aby każde millefoglie składało się z 3 kawałków ciasta i dwóch warst kremu;
Krok 8 - Kasztanowe millefoglie foto
9
Posypać cukrem pudrem, ozdobić dowolnie; Smacznego!
Krok 9 - Kasztanowe millefoglie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.03.2014 00:10
wyszły rewelacyjnie
erym 10.11.2013 09:41
Super pomysł
kamyk 06.11.2013 10:43
super wygląda
Alex_M 05.11.2013 13:47
bardzo bym chciała spróbować tego kremu! :) całość wygląda obłędnie! :)
paulina2157 05.11.2013 05:11
ale świetne!
Lis 04.11.2013 22:46
cudowne - zjadłabym taki chociażby najmniejszy kawałeczek...
migotka28 04.11.2013 22:27
poproszę jedno ciacho
Łucja 04.11.2013 22:26
ale cudeńka :)
Kolorowa 04.11.2013 20:54
Ale ekstra !
Katarzyna/kate1980 04.11.2013 20:53
nigdy nie jadałam kasztanów bardzo jestem ciekawa ich smaku.
quatro 04.11.2013 20:10
Super pomysł na kasztany-do tej pory jadłam tylko pieczone. Ciastko wygląda cudnie!
Mniam 04.11.2013 18:21
Super deser, fajny pomysł z kasztanami.
Kuchenka 04.11.2013 18:09
kasztanów jeszcze nie jadłam, ale w tej postaci odważyłabym się spróbować :)
Poison1988 04.11.2013 17:50
wygląda świetnie, chętnie wypróbuję przepisik :)
ajres 04.11.2013 16:54
bardzo pomyslowe
Olga_SK 04.11.2013 16:49
A widziałam dziś kasztany w sklepie i nie miałam pojęcia, co z nich zrobić można. No to mam już pomysł świetny :)
Anna133 04.11.2013 16:21
coś nie samowitego :)
czekoladka_m 04.11.2013 16:13
To musi być naprawdę pyszne!!
iziona 04.11.2013 16:07
Cudowny deser :)
Monika58 04.11.2013 16:04
pi ekie wyglada
Konczi 04.11.2013 15:59
uwielbiam kasztany, moje smaki
Ewa 04.11.2013 15:57
Kasztanowe szaleństwo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak