Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z suszonymi grzybami

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 1 litr
cebula 1 duża
wędzona słonina 10 dag
białe wino 1 szklanka
dojrzewający ser-koryciński 20 dag
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki do podania
grzyby suszone 18 leśne
kasza 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone.
Krok 1 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
2
Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).
Krok 2 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
3
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę.
Gotową słoninę przysmażamy na patelni.
Krok 3 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
4
Dodajemy do niej cebulę i delikatnie ją rumienimy.
Krok 4 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
5
Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy
Krok 5 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
6
Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu. Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go.
Krok 6 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
7
Na koniec dokładamy do całości grzyby.
Krok 7 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
8
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 8 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
9
Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy. Ostatecznie doprawiamy do smaku.
Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Krok 9 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
10
Najlepiej smakuje w towarzystwie wina. Potrawę wykonałam wzorując się przepisem Pani Magdy Gessler. Kaszotto wyszło pyszne, mocno grzybowe. Danie jest tanie, szybkie i syte:).
Krok 10 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.01.2014 23:53
Dobre jedzenie.
smakowita 27.12.2013 14:30
na pewno pyszne było
wyattearp 12.12.2013 11:54
fajna nazwa
Pyszota 12.12.2013 09:01
pyszne danie
Zdzisław 12.12.2013 08:45
dla mnie dobre jedzenie
Izabela9 12.12.2013 03:58
Super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak