Kaszotto z suszonymi grzybami

Kaszotto z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    1 litr
  • cebula

    1 duża
  • wędzona słonina

    10 dag
  • białe wino

    1 szklanka
  • dojrzewający ser-koryciński

    20 dag
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • natka pietruszki

    do podania
  • grzyby suszone

    18 leśne
  • kasza

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone.
Krok 2 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).
Krok 3 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę.
Gotową słoninę przysmażamy na patelni.
Krok 4 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Dodajemy do niej cebulę i delikatnie ją rumienimy.
Krok 5 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy
Krok 6 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu. Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go.
Krok 7 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Na koniec dokładamy do całości grzyby.
Krok 8 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 9 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy. Ostatecznie doprawiamy do smaku.
Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Krok 10 - Kaszotto z suszonymi grzybami foto
Najlepiej smakuje w towarzystwie wina. Potrawę wykonałam wzorując się przepisem Pani Magdy Gessler. Kaszotto wyszło pyszne, mocno grzybowe. Danie jest tanie, szybkie i syte:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.01.2014 23:53
Dobre jedzenie.
smakowita 27.12.2013 14:30
na pewno pyszne było
wyattearp 12.12.2013 11:54
fajna nazwa
Pyszota 12.12.2013 09:01
pyszne danie
Zdzisław 12.12.2013 08:45
dla mnie dobre jedzenie
Izabela9 12.12.2013 03:58
Super pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat