Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza pęczak 1 szklanka
masło klarowane 2 łyżki
cebula 1 szt
Kapusta słodka 1/4 główki (młoda)
wino białe wytrawne 70 ml
bulion warzywny 500 ml
koperek
sok z cytryny
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu do odparowania.

Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zewsząd i znikąd 15.05.2023 20:54
"Ten przepis zawiera alkohol. Potwierdź, że masz 18 lat" Akurat wcale nie musi zawierać. Ja alkohol całkowicie pomijam i jestem dumna z tego, że potrafię się oprzeć naciskowi i bardziej ufać moim kubkom smakowym, które mówią mi, że każdy napój alkoholowy jest co najmniej niesmaczny, i moim poglądom, które mówią mi, że zawężanie świadomości używkami takimi jak alkohol to żadna przyjemność i sama szkoda.
romel20 20.06.2017 14:59
Potrawa wypróbowana pyszne !!!!!!
mysza75 01.05.2016 10:22
jakie dobre połączenie smaków
Madzai 30.04.2016 13:45
Ciekawa jestem smaku :) pewnie pyszne
olkaaa 30.04.2016 10:22
fajny pomysł
Róża1 29.04.2016 23:24
bardzo smaczna potrawa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak