Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
podstawowe skłądniki:
-
kurki świeże
150 g -
kasza gryczana niepalona
100 g -
kasza gryczana
100 g -
cebula biała
1 szt. -
marchew młoda
2 szt. -
pietruszka
1 szt.
pozostałe składniki:
-
olej rzepakowy
3 duże łyż. -
sos sojowy ciemny
3 duże łyż. -
czarne oliwki
8 szt. -
białe wino wytrawne
50 ml -
pieprz zielony w zalewie
2 duże łyż. -
śmietanka 30%
4 duże łyż. -
masło 82%
1 łyżeczka -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
bazylia świeża
1 garść -
natka pietruszki
2 garście -
krem balsamico
2 duże łyż. -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Warzywa:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim warzywa, dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak kasza wchłonie wino) wlewamy część gorącej wody z sosem sojowym. Tylko tyle, żeby kasza została przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy.

Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy.
Do kaszotto dodajemy śmietankę, pieprz czarny, pokrojone w plasterki oliwki, łyżkę kremu balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość mieszamy.
Smacznego :)
Kasza gryczana palona szybciej się gotuje od białej, wiec sprawdzamy miękkość białej. Chodzi o to, żeby kasza gryczana palona była miękka, a biała chrupiąca, wówczas uzyskamy fajny efekt smakowy.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się