Kaszotto z kurkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kto kaszę zajada to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe skłądniki:

  • kurki świeże

    150 g
  • kasza gryczana niepalona

    100 g
  • kasza gryczana

    100 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • marchew młoda

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.

pozostałe składniki:

  • olej rzepakowy

    3 duże łyż.
  • sos sojowy ciemny

    3 duże łyż.
  • czarne oliwki

    8 szt.
  • białe wino wytrawne

    50 ml
  • pieprz zielony w zalewie

    2 duże łyż.
  • śmietanka 30%

    4 duże łyż.
  • masło 82%

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • bazylia posiekana

    1 garść
  • natka pietruszki

    2 garście
  • krem balsamico

    2 duże łyż.
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa:

Krok 1 - Kaszotto z kurkami foto
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim warzywa, dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak kasza wchłonie wino) wlewamy część gorącej wody z sosem sojowym. Tylko tyle, żeby kasza została przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy.
Krok 2 - Kaszotto z kurkami foto
Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje.

Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy.
Do kaszotto dodajemy śmietankę, pieprz czarny, pokrojone w plasterki oliwki, łyżkę kremu balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość mieszamy.
Kaszotto zaraz po przygotowaniu, podajemy z pozostałymi kurkami, sosem balsamicznym i pieprzem marynowanym. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.
Smacznego :)
Kasza gryczana palona szybciej się gotuje od białej, wiec sprawdzamy miękkość białej. Chodzi o to, żeby kasza gryczana palona była miękka, a biała chrupiąca, wówczas uzyskamy fajny efekt smakowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat