Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z kurkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kto kaszę zajada to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam.

Składniki:

podstawowe skłądniki:

kurki świeże 150 g
kasza gryczana niepalona 100 g
kasza gryczana 100 g
cebula biała 1 szt.
marchew młoda 2 szt.
pietruszka 1 szt.

pozostałe składniki:

olej rzepakowy 3 duże łyż.
sos sojowy ciemny 3 duże łyż.
czarne oliwki 8 szt.
białe wino wytrawne 50 ml
pieprz zielony w zalewie 2 duże łyż.
śmietanka 30% 4 duże łyż.
masło 82% 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
bazylia świeża 1 garść
natka pietruszki 2 garście
krem balsamico 2 duże łyż.
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka

Porada

Kasza gryczana palona szybciej się gotuje od białej, wiec sprawdzamy miękkość białej. Chodzi o to, żeby kasza gryczana palona była miękka, a biała chrupiąca, wówczas uzyskamy fajny efekt smakowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kurkami

Warzywa:

1
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim warzywa, dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak kasza wchłonie wino) wlewamy część gorącej wody z sosem sojowym. Tylko tyle, żeby kasza została przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy.
Krok 1 - Kaszotto z kurkami foto
2
Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje.

Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy.
Do kaszotto dodajemy śmietankę, pieprz czarny, pokrojone w plasterki oliwki, łyżkę kremu balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość mieszamy.
Krok 2 - Kaszotto z kurkami foto
3
Kaszotto zaraz po przygotowaniu, podajemy z pozostałymi kurkami, sosem balsamicznym i pieprzem marynowanym. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak