Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z kaszy gryczanej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
pyszne kaszotto

Składniki:

piersi z kurczaka 1 opakowanie
kasza gryczana 200 gramów
czosnek 2 ząbki
oregano 1 łyżka
bulion warzywny 2 szklanki
szpinak 400 gramów
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
papryczka chili 1 sztuka
por 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kaszy gryczanej

Pora myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w soli, pieprzu i oregano. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Szybko przesmażamy czosnek, dodajemy pora. Solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut często mieszając, aż por zacznie robić się szklisty. Przykrywamy patelnię i smażymy 2 minuty, żeby por zmiękł.

Do pora i czosnku dodajemy kurczaka, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso mieszając, żeby się nie przypaliło. Wsypujemy sucha kaszę gryczaną. Mieszamy składniki i smażymy przez około 1-2 minuty, aż ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem. Wlewamy gorący bulion, doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy patelnię. Zmniejszamy płomień gazu i gotujemy całość 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż szpinak zmięknie. Podawać posypane papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 22.11.2018 13:21
Pożywny i smaczny sposób na podanie kaszy. Też często dodaję pora do takich potraw - nadaje im intensywny aromat i głęboki smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak