Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z kaszy gryczanej
Pora myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w soli, pieprzu i oregano. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Szybko przesmażamy czosnek, dodajemy pora. Solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut często mieszając, aż por zacznie robić się szklisty. Przykrywamy patelnię i smażymy 2 minuty, żeby por zmiękł.
Do pora i czosnku dodajemy kurczaka, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso mieszając, żeby się nie przypaliło. Wsypujemy sucha kaszę gryczaną. Mieszamy składniki i smażymy przez około 1-2 minuty, aż ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem. Wlewamy gorący bulion, doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy patelnię. Zmniejszamy płomień gazu i gotujemy całość 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż szpinak zmięknie. Podawać posypane papryką.