Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaszotto z grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 350 g
cebula 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kasza gryczana 200 g
parmezan starty do smaku
jajka przepiórcze 5 szt
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kaszotto z grzybami

Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą (ok.600ml)i odstawić na kilka godzin. Po upływie tego czasu grzyby gotować do miękkości na małym ogniu. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekane drobno cebule, dodać mąkę, zrumienić całość, mieszając. Na patelnię dodać kilka łyżek wody z grzybów, zmieszać z zasmażką. Przełożyć i rozproadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem.
Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć jak jajka sadzone. Na talerz wyłożyć kaszotto, polać sosem z grzybów, wyłożyć jajka sadzone, całość posypać jeszcze tartym parmezanem lub natką pietruszki. Smacznego!
Na talerz wyłożyć

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.10.2014 19:06
zdjęcie i przepis zachęca do zrobienia
Kuchenka 18.10.2014 17:31
wygląda bardzo kusząco, idealne na piątkowy obiad ;)
idealme 18.10.2014 12:47
smaczne to :)
Konczi 18.10.2014 10:27
Pysznie !! Porywam porcyjkę :D
olkaaa 18.10.2014 09:36
ciekawy przepis
Czyki 18.10.2014 09:13
Musi być pyszne :)
IlonaAlbertos 17.10.2014 23:42
Zapowiada się ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak