Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z cukinią, papryką, fasolką zieloną i białym winem
Kaszotto
Pokrój cebulę, podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj czosnek, aby wydobyć aromat. Pokrój na cienkie kawałki i dodawaj po kolei od najbardziej twardych warzyw: papryka czerwona, zielona, fasolka szparagowa zielona, cukinia i pieczarki. Dodaj przyprawy i smaż, co jakiś czas mieszając, ok. 20 min.
W międzyczasie ugotuj osobno kaszę, przelej kilka razy wodą i odcedź. W ten sposób pozbędziemy się smaku skrobi, który towarzyszy kaszy.
Do warzyw dodaj pomidory z puszki, wino i zagotuj.
Na koniec dodaj kaszę i gotuj parę minut aż kasza wsiąknie sos. Gotowe danie można posypać parmezanem i przyozdobić liściem bazylii.