Kaszotto z cukinią, papryką, fasolką zieloną i białym winem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nowa odsłona kaszy bulgur z cukinią, dwoma rodzajami papryki, fasolką zieloną i pieczarkami. Danie idealne zarówno na lunch do pracy, jak i zdrową, pożywną, wegetariańską kolację!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaszotto:

  • kasza bulgur

    200 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • cukinia

    0.5 sztuki
  • pieczarki

    6 sztuk
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Pomidory krojone z puszki

    0.5 puszki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • bulion warzywny

    100 ml
  • zielona fasolka szparagowa

    1 garść

Przyprawy:

  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat

    1 szczypta
  • suszone pomidory z czosnkiem

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • chilli

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszotto

Krok 1 - Kaszotto z cukinią, papryką, fasolką zieloną i białym winem foto

Pokrój cebulę, podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj czosnek, aby wydobyć aromat. Pokrój na cienkie kawałki i dodawaj po kolei od najbardziej twardych warzyw: papryka czerwona, zielona, fasolka szparagowa zielona, cukinia i pieczarki. Dodaj przyprawy i smaż, co jakiś czas mieszając, ok. 20 min.

Krok 2 - Kaszotto z cukinią, papryką, fasolką zieloną i białym winem foto

W międzyczasie ugotuj osobno kaszę, przelej kilka razy wodą i odcedź. W ten sposób pozbędziemy się smaku skrobi, który towarzyszy kaszy.

Do warzyw dodaj pomidory z puszki, wino i zagotuj.

Krok 3 - Kaszotto z cukinią, papryką, fasolką zieloną i białym winem foto

Na koniec dodaj kaszę i gotuj parę minut aż kasza wsiąknie sos. Gotowe danie można posypać parmezanem i przyozdobić liściem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat