Kaszkowiec

Kaszkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1/2 kostki
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • białko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • DODATKOWO:

  • kakao

    1 łyżka
  • Krem:

  • kasza manna

    10 łyżek
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • Polewa:

  • margaryna

    1/3 kostki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę i miód rozpuszczamy, do miski wsypujemy wszystkie składniki i razem zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 równe kule , jedną kulkę zagniatamy z 1 łyżką kakao. Dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i wyklejamy 1 jasną kulką ciasta. Z drugą blachą o tej samej wielkości robimy to samo, tylko teraz z ciemnym ciastem i tak samo postępujemy z trzecim ciastem. Do nagrzanego piekarnika 160 stopni wkładamy blachę z ciastem i pieczemy aż się lekko przyrumieni, to trwa ok. 10 minut. Pierwsze dwa upieczone placki zaraz po wyjęciu z piekarnika szybko wyjmujemy z blachy i odklejamy papier, a trzeci jasny placek zostawiamy na blasze do ostygnięcia. Przygotowujemy krem, mleko doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając wsypujemy mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia, aby ostygło. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch (jajka wcześniej sparzyć we wrzątku), dodajemy po trochu przestudzona mannę cały czas ucierając. Połową kremu smarujemy jasny placek, który został na blasze, na krem kładziemy ciemny placek, a na ciemny placek rozsmarowujemy drugą połowę kremu i na samą górę kładziemy jasny placek. Robimy polewę. Wszystkie składniki na polewę włożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia, ostudzić i polać polewą ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 02.08.2012 13:42
super
Natalia40 07.05.2012 19:05
Rewelka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat