kaszanka domowej roboty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    2 kg
  • kasza gryczana

    1,5 kg
  • świeża krew

    2 litry
  • skórki wieprzowe

    1 kg
  • wątroba wieprzowa

    1,5 kg
  • resztki mięsne z łuszczem

    2,5 kg
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • czosnek ząbki

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórki, wątrobę oraz resztki mięsne zalać wodą, doprawić do smaku i gotować aż do miękkości.
Kaszę jęczmienną i gryczaną ugotować w wodzie po poprzednim gotowaniu mięsa i ugotować kaszę aż do miękkości.
W między czasie ostudzone mięsko, wątrobę i skórki przemleć przez maszynkę o drobnych oczkach.
Ugotowaną kaszę ostudzić. Kiedy będzie delikatnie ciepła dodać krew, przyprawić, dodać czosnek, dodać zmielone mięso. Wymieszać.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać troszkę wody.

Tak przygotowaną masę nabijać w jelita.
Gotować ok. 30min od momentu wypłynięcia kaszanki na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia32 16.04.2011 10:01
mniam;]
accee 13.04.2011 22:45
Smaczne
accee 13.04.2011 22:45
Smaczne
rzenia15 23.03.2011 11:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat