Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka
W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle.
Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.
Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną.
Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.