Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serce wieprzowe 1 kg
wątróbka 1/2 kg
podgardle surowe 1/2 kg
słonina 20 dkg
majeranek 5 łyżek
czosnek 2-3 ząbki
sól do smaku 2 łyżki
pieprz 2 łyżki
krew 2 szklanki
jelita natualne 1 sztuka
kasza jęczmienna 1 kg

Porada

Przyprawy dodajemy w/g własnego uznania;)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka

Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle.
Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.
Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną.
Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.02.2016 15:58
rewelacja :)
Agiatis 05.11.2014 08:44
to nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać ;)
iziona 04.11.2014 14:57
Chylę czoła bo o ile kiełbasę robię w domu to za kaszankę chyba się nigdy nie zabiorę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak