Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 60 dag
jajko 2 szt
kasza gryczana 1 wareczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mleko 0,75 szklanki
pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
sól do smaku
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy, wysypujemy z woreczka i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną foto
2
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 10-15 min. - powinna powstać gęsta papka. Do bułki dodajemy mięso mielone, wystudzoną kaszę, drobniutko posiekaną cebulkę, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.
Krok 2 - Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną foto
3
Na patelni rozgrzewamy smalec /może być inny tłuszcz/. Z masy mięsnej formujemy mielone i obsmażamy je na złoto z każdej strony.
Krok 3 - Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną foto
4
Kaszaki możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Krok 4 - Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.04.2013 11:11
sa smaczne, podobnie też takie robię
Sroczka 19.04.2013 22:12
Takich kotlecików jeszcze nie robiłam, ale pysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak