Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką
Zieloną soczewicę zalać na noc letnią wodą. Następnego dnia wylać wodę, soczewicę przepłukać kilka razy letnią wodą. Soczewicę z wodą umieścić w garnku z wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. Kiedy soczewica będzie się gotować co jakiś czas trzeba zdjąć szumowiny. Kiedy soczewica będzie miękka można doprawić ją solą i pieprzem. Z ugotowanej soczewicy wyciągnąć liścia laurowego i ziele angielskie.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż zmięknie. Czosnek obrać i rozgnieść. Do patelni dodać chilli, całość zamieszać i dodać czosnek, chwilę smażyć. Do patelni dodać pure paprykowe, soczewicę wraz z wodą z gotowania. Całość smażyć, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. W rondelku ugotować kaszę perłową z odrobiną soli. Na talerz wyłożyć kaszę i polać ciepłym sosem.