Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuki
sól do smaku 5 szczypt
chilli 2 szczypty
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
olej rzepakowy 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty
cebula czerwona 1/2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
kasza 300 g
soczewica zielona 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką

Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić nasion, zielonej łodygi i białej błony. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać papryki, aż do miękkości (skóra papryk będzie miała miejscami czarny kolor). U mnie pieczenie papryki trwało około 55 min. Gorące papryki umieścić w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknąć. Kiedy papryki trochę przestygną w pojemniku należy je wyciągnąć i obrać ze skóry. Papryki pokroić dość drobno i zmiksować je na pure.
Zieloną soczewicę zalać na noc letnią wodą. Następnego dnia wylać wodę, soczewicę przepłukać kilka razy letnią wodą. Soczewicę z wodą umieścić w garnku z wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. Kiedy soczewica będzie się gotować co jakiś czas trzeba zdjąć szumowiny. Kiedy soczewica będzie miękka można doprawić ją solą i pieprzem. Z ugotowanej soczewicy wyciągnąć liścia laurowego i ziele angielskie.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż zmięknie. Czosnek obrać i rozgnieść. Do patelni dodać chilli, całość zamieszać i dodać czosnek, chwilę smażyć. Do patelni dodać pure paprykowe, soczewicę wraz z wodą z gotowania. Całość smażyć, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. W rondelku ugotować kaszę perłową z odrobiną soli. Na talerz wyłożyć kaszę i polać ciepłym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 22.05.2013 12:44
świetne połaczenie smaków
mysza75 20.04.2013 15:23
Obiadek pyszny i zdrowy
Anna169Hosz 08.04.2013 09:29
Ciekawe połączenie.
elficzna 01.03.2013 15:13
lubię takie połączenia :) mniam
Joanna23 21.02.2013 21:39
pycha
Alex_M 11.02.2013 11:53
pyszne!
caralajna 06.12.2012 21:04
wygląda niesamowicie, super pomysł na jarskie danie :)
treonina 30.11.2012 16:58
ciekawe :-)
anemon 25.11.2012 16:39
Bardzo smacznie i apetycznie, podoba mi się Twój pomysł.
Rafał10 22.11.2012 17:13
zdrowe i pyszne danie :)
pycia9 19.11.2012 17:56
pycha
gosia56 17.11.2012 12:23
napewno pyszne.
MAR3STA 16.11.2012 18:12
pyszne danie
adelajda 16.11.2012 06:41
na pewno smaczne !
Poison1988 15.11.2012 17:28
zdrowo i jakie kolorki :)
Cukiereczek13 15.11.2012 16:32
pysznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak