Kasza z zieloną soczewicą i pieczoną papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • sól do smaku

    5 szczypt
  • chilli

    2 szczypty
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1,5 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypty
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • kasza

    300 g
  • soczewica zielona

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić nasion, zielonej łodygi i białej błony. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać papryki, aż do miękkości (skóra papryk będzie miała miejscami czarny kolor). U mnie pieczenie papryki trwało około 55 min. Gorące papryki umieścić w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknąć. Kiedy papryki trochę przestygną w pojemniku należy je wyciągnąć i obrać ze skóry. Papryki pokroić dość drobno i zmiksować je na pure.
Zieloną soczewicę zalać na noc letnią wodą. Następnego dnia wylać wodę, soczewicę przepłukać kilka razy letnią wodą. Soczewicę z wodą umieścić w garnku z wodą i gotować z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. Kiedy soczewica będzie się gotować co jakiś czas trzeba zdjąć szumowiny. Kiedy soczewica będzie miękka można doprawić ją solą i pieprzem. Z ugotowanej soczewicy wyciągnąć liścia laurowego i ziele angielskie.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę, aż zmięknie. Czosnek obrać i rozgnieść. Do patelni dodać chilli, całość zamieszać i dodać czosnek, chwilę smażyć. Do patelni dodać pure paprykowe, soczewicę wraz z wodą z gotowania. Całość smażyć, mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. W rondelku ugotować kaszę perłową z odrobiną soli. Na talerz wyłożyć kaszę i polać ciepłym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 22.05.2013 12:44
świetne połaczenie smaków
mysza75 20.04.2013 15:23
Obiadek pyszny i zdrowy
Anna169Hosz 08.04.2013 09:29
Ciekawe połączenie.
elficzna 01.03.2013 15:13
lubię takie połączenia :) mniam
Joanna23 21.02.2013 21:39
pycha
Alex_M 11.02.2013 11:53
pyszne!
caralajna 06.12.2012 21:04
wygląda niesamowicie, super pomysł na jarskie danie :)
treonina 30.11.2012 16:58
ciekawe :-)
anemon 25.11.2012 16:39
Bardzo smacznie i apetycznie, podoba mi się Twój pomysł.
Rafał10 22.11.2012 17:13
zdrowe i pyszne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat