Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza z brukselką i kabanosami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 40 dag
kabanos 4 szt
wędzone śliwki 6 szt
czosnek 3 ząbki
cebula czerwona 2 szt
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
kasza gryczana 2 woreczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z brukselką i kabanosami

Kroki postępowania

1
Brukselkę oczyszczamy, gotujemy al dente w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Większe sztuki możemy przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę i czosnek.
Krok 1 - Kasza z brukselką i kabanosami foto
2
Następnie na patelnię dodajemy pokrojone w grubsze klastry kabanosy i pokrojone w paski śliwki wędzone /ewentualnie możemy je zastąpić śliwkami suszonymi/. Kaszę gryczaną prażoną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 2 - Kasza z brukselką i kabanosami foto
3
Gdy kabanosy lekko się zrumienią dodajemy brukselkę, musztardę i doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy jeszcze ok. 5 min. często mieszając.
Krok 3 - Kasza z brukselką i kabanosami foto
4
Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką.
Krok 4 - Kasza z brukselką i kabanosami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.11.2015 12:10
same pyszności do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak