KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    1/2 szkl
  • mleko 2%

    1 szkl
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • gorzka czekolada

    3 kostki
  • sól

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • granat

    1/2 owocu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzewam masło. Kaszę płuczę na gęstym sicie dwukrotnie,
po czym wrzucam na tłuszcz i przesmażam 2-3 minutki.
Wlewam mleko i od momentu zawrzenia, gotuję około 20-25 minut,
aż kasza wchłonie cały płyn. Gotuję na małym ogniu pilnując, aby mleko
nie wykipiało. W połowie gotowania dodaję wiórki kokosowe,
gałkę muszkatołową i sól.

Gdy kasza będzie gotowa, mieszam ją ze startą czekoladą.
Posypuję owocem granatu.
Karmel-itka
Mleko krowie można zastąpić sojowym lub innym roślinnym, które podczas gotowania nie ulegnie zważeniu (np. kokosowe). Masło klarowane można zastąpić olejem roślinnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 20.03.2015 20:15
o. bardzo fajny przepis, moje smaki
aginaa 20.03.2015 16:21
wyglada apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat