Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

quinoa 1/2 szkl
mleko 2% 1 szkl
masło klarowane 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 2 łyżki
gorzka czekolada 3 kostki
sól szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
granat 1/2 owocu

Porada

Mleko krowie można zastąpić sojowym lub innym roślinnym, które podczas gotowania nie ulegnie zważeniu (np. kokosowe). Masło klarowane można zastąpić olejem roślinnym.

Przepis i sposób przygotowania na: KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM

W rondelku rozgrzewam masło. Kaszę płuczę na gęstym sicie dwukrotnie,
po czym wrzucam na tłuszcz i przesmażam 2-3 minutki.
Wlewam mleko i od momentu zawrzenia, gotuję około 20-25 minut,
aż kasza wchłonie cały płyn. Gotuję na małym ogniu pilnując, aby mleko
nie wykipiało. W połowie gotowania dodaję wiórki kokosowe,
gałkę muszkatołową i sól.

Gdy kasza będzie gotowa, mieszam ją ze startą czekoladą.
Posypuję owocem granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.03.2015 20:15
o. bardzo fajny przepis, moje smaki
aginaa 20.03.2015 16:21
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak